Pinnalla nyt

  • Vuoden Uusyritys turvaa maakunnan kärkialojen yritysten työvoiman saatavuutta. Lue lisää »
  • Koronavuosi sai yrittäjyydestä haaveilevat toimimaan. Lue lisää »

Franchising-yrittäjyys

Suomessa toimii jo yli 5 000 franchising-yrittäjää noin 250 ketjussa. Franchisingketjut yrittäjineen työllistävät suoraan yli 50 000 ja välillisesti jopa 100 000 suomalaista. Franchisingtoiminnan yhteiskunnallinen vaikutus on siis merkittävä.

Franchising mahdollistaa yritystoiminnan aloittamisen ilman omaa liikeideaa. Kyseessä on kahden itsenäisen yrityksen välinen pitkäaikainen yhteistyösopimus. Franchisingantaja luovuttaa maksua vastaan franchisingottajalle (joita voi olla useita) oikeuden käyttää toimintaohjeiden mukaisesti kehittämäänsä ja mallintamaansa liikeideaa.

Franchisingantaja monistaa konseptia eli tarjoaa sitä laajalti useiden yritysten käyttöön. Tästä syntyy samalla konseptilla toimivien yritysten yhteistyöverkosto eli niin sanottu franchisingketju. Ketjuja toimii hyvin erilaisilla toimialoilla, esimerkiksi kauppa- ja ravintola-alalla sekä erilaisissa yritys- ja kuluttajapalveluissa. Franchisingantajat hakevat ketjuihinsa uusia yrittäjiä jatkuvasti. Tälläkin hetkellä Suomessa on avoinna satoja yrittäjäpaikkoja. Tietoa niistä löydät osoitteesta ketju.fi.

Lisätietoa franchisingista saat Suomen Franchising-Yhdistyksen sivuilta.

Suomessa on franchisingtoiminnassa käytössä itsesääntelymalli, jossa perustana ovat Suomen Franchising-Yhdistyksen ylläpitämät ja julkaisemat franchisingin eettiset säännöt. Ne määrittävät alan hyvät, vakiintuneet toimintatavat ja käytännöt. Franchisingyrittämistä suunnittelevan on hyvä tietää, että Suomen Franchising-Yhdistyksen jäsenet ovat sitoutuneet noudattamaan franchisingin eettisiä sääntöjä. Ennen franchisingyrittäjäksi ryhtymistä kannatta perehtyä seuraaviin sääntöihin:

  • Franchising yrittäminen ei ole niin vapaata kuin perinteinen yksinyrittäjyys.
  • Franchising-yrittäjänä toimiessaan sitoutuu pidättäytymään tiukasti konseptin mukaisessa liiketoimintamallissa ja toimimaan ketjun yhteisten pelisääntöjen mukaan yhteistyössä muiden ketjun yrittäjien kanssa.

Ennen aloittamista on hyvä käydä Kuopion seudun Uusyrityskeskuksen neuvojien kanssa läpi sopimusta.