Pinnalla nyt

  • Vuoden Uusyritys turvaa maakunnan kärkialojen yritysten työvoiman saatavuutta. Lue lisää »
  • Koronavuosi sai yrittäjyydestä haaveilevat toimimaan. Lue lisää »

Kenelle kevytyrittäjyys sopii?

Kevytyrittäjyys on oiva ja riskitön tapa testata omaa henkilökohtaista liikeideaa ja yrittäjyyttä käytännössä sitoutumatta pitkäjänteiseen yritystoimintaan. Kevytyrittäjä voi keskittyä omaan liiketoimintaansa ulkoistettuaan lakisääteiset paperityöt ja maksut laskutuspalvelun tarjoajalle.

Kevytyrittäjyys soveltuu mainiosti sivutoimiseen työhön, esimerkiksi päätoimisen palkkatyön tai opiskelun oheen. Kevytyrittäjä voi milloin tahansa lopettaa laskutuspalvelun käytön ja näin ollen keskeyttää liiketoiminnan helposti. Liikeidean testaamisen ja yrittäjyyden kokeilun jälkeen liiketoiminnan perusasiat, kuten verotuksen ja yksinkertaisen kirjanpidon omaksunut kevytyrittäjä voi päättää, ryhtyykö yrittäjäksi perustamalla esimerkiksi toiminimen tai osakeyhtiön.

Tarvitseeko kevytyrittäjä liiketoimintasuunnitelman?

Kevytyrittäjyyttäkin harkitsevan kannattaa keskustella liikeideasta ja yrittäjyyden käytännön asioista uusyrityskeskuksen yritysasiantuntijan kanssa ennen toimeen ryhtymistä, jotta mahdollinen siirtymä yrittäjäksi olisi mahdollisimman sujuvaa. Uusyrityskeskukset, joihin Kuopion seudun Uusyrityskeskus kuuluu, auttavat esimerkiksi liiketoimintasuunnitelman ja laskelmien laatimisessa täysin maksutta. Ajan meille voit varata helposti p. 017 288 2000 tai jättämällä yhteydenottopyynnön.

Saako kevytyrittäjä starttirahaa?

Laskutuspalveluyrityksien, kuten Eezy:n, Finjob:n ja UKKO.fi:n, palveluita käyttävä kevytyrittäjä ei ole oikeutettu starttirahaan. Starttirahan saamisen estävät maksuhäiriömerkinnät ja menetetyt luottotiedot eivät välttämättä estä kevytyrittäjyyden aloittamista.

Starttirahaa voi hakea kevytyrittäjyyden jatkoksi, kun perustaa oman yrityksen. TE-toimiston myöntämä starttiraha on tarkoitettu päätoimiseksi yrittäjäksi siirtyvälle, joka toimii omalla y-tunnuksella. Y-tunnuksen saa rekisteröitymällä esimerkiksi yksityiseksi elinkeinonharjoittajaksi ja perustamalla toiminimen.

Yllätyksenä saattaa tulla se, että OP Kevytyrittäjä-palvelun käyttäjä saa y-tunnuksen, jolloin esimerkiksi työttömän työnhakijan status muuttuu automaattisesti yksityiseksi elinkeinonharjoittajaksi eli yrittäjäksi. Palvelun käyttäjä ei tällöin lähtökohtaisesti ole oikeutettu työttömyysturvaan.