Pinnalla nyt

  • Vuoden Uusyritys turvaa maakunnan kärkialojen yritysten työvoiman saatavuutta. Lue lisää »
  • Koronavuosi sai yrittäjyydestä haaveilevat toimimaan. Lue lisää »

vuosi 2018

TIEDOTE 29.8.2018

Uusyrityskeskuksen kautta syntyi alkuvuonna yrityksiä aiempaa enemmän

Kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla perustettiin Kuopion seudun Uusyrityskeskuksen kautta 19 prosenttia enemmän uusia yrityksiä kuin vuosi sitten vastaavalla ajanjaksolla. Miltei puolet uusista yrityksistä oli nuorten perustamia.

Tammi-kesäkuun aikana perustettiin uusyrityskeskuksen tarjoaman maksuttoman yritysneuvonnan avulla yhteensä 137 uutta yritystä, Kuopioon 107, Siilinjärvelle 17, Lapinlahdelle 3 ja muihin lähikuntiin yhteensä 10. Tämä on 19 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana, jolloin yrityksiä perustettiin 115. Perustettujen yritysten määrän kasvu kohdistui erityisesti Kuopioon ja Siilinjärvelle. Uusia asiakkaita oli tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla 239, mikä on kolme prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

– Uusia yrityksiä syntyy verkostomme kautta nyt enemmän kuin aikaisemmin. Neuvontaan tullaan selvästi aiempaa valmiimpien ideoiden kanssa, toteaa Kuopionseudun Uusyrityskeskus ry:n toimitusjohtaja Tarja Pöyhönen.

Nuorten perustamien yritysten määrä edelleen korkealla

Alle 36-vuotiaiden osuus yrityksen perustaneista oli vuoden alkupuoliskolla 47,9 prosenttia. Vuotta aikaisemmin vastaava luku oli 50,4 eli 2,5 prosenttiyksikköä suurempi. Eniten yrityksiä perustivat tammi-kesäkuussa 31-35-vuotiaat, joiden osuus kaikista yrityksen perustaneista oli 18,7 prosenttia ja niukasti vähemmän perustivat 26-30 -vuotiaat, jotka perustivat 17,5 prosenttia.

– Nuorille yrittäjäksi ryhtyminen ei ehkä ole enää niin suuri päätös kuin vanhemmille sukupolville, eivätkä nuoret ajattele, että yrittäjyyden tarvitsisi olla loppuelämän ratkaisu. Nykyään yrittäjyyteen suhtaudutaan paljon aiempaa myönteisemmin ja toisaalta digitalisaatio ja kansainvälistyminen ovat tuoneet yrittäjyyteen paljon uusia mahdollisuuksia, samaan aikaan myös työmarkkinat ovat muuttuneet yrittäjyyttä suosivampaan suuntaan, Pöyhönen pohtii.

Ikäjakauman toisessa päässä yrittäjyysaktiivisuus on hieman lisääntynyt. Kun vuoden 2017 tammikesäkuussa yli 65-vuotiaiden osuus yrityksen perustaneista oli uusyrityskeskuksissa 2,7 prosenttia, oli vastaava luku vuonna 2018 jo 4,7 prosenttia.

Lisätietoja: Kuopionseudun Uusyrityskeskus ry Tarja Pöyhönen,

toimitusjohtaja p. 044 388 3085 tarja.poyhonen@uusyrityskeskus.fi

Kuopionseudun Uusyrityskeskus ry tarjoaa maksutonta ja luottamuksellista yritysneuvontaa alkaville yrittäjille ja yrittäjyyttä suunnitteleville Kuopion kaupungin, Siilinjärven, Lapinlahden ja Rautavaaran kuntien kanssa yhteistyössä. Uusyrityskeskusverkoston taustatukena on yli 70 yrityselämän asiantuntijaa. Uusyrityskeskusten neuvonnalla

 

 

Vuosi 2017

Asiakkaamme perustivat v. 2017 223 yritystä Kuopion  seudulle. Näissä yrityksissä aloitti 267 yrittäjää, jotka suunnittelivat palkata 147 työntekijää, yhteensä siis 414 työpaikkaa. Yritykset ennustavat perustamisvaiheessa saavansa keskimäärin 178 000 € liikevaihtoa / yritys ja yhteensä 39 miljoonaa euron liikevaihdon.

Lisäksi yritykset aikovat investoivat keskimäärin 30 000 € / yritys ja yhteensä 6,6 miljoonaa euroa. Suurin osa tästä on lainarahaa pankeilta ja / tai Finnveralta.