Pinnalla nyt

 • Vuoden Uusyritys turvaa maakunnan kärkialojen yritysten työvoiman saatavuutta. Lue lisää »
 • Koronavuosi sai yrittäjyydestä haaveilevat toimimaan. Lue lisää »

Usein kysytyt kysymykset

Mitkä ovat starttirahan edellytykset?

 • Yritystoiminta on päätoimista
 • yrittäjällä on riittävä osaaminen
 • yritystoiminta täyttää kannattavan liiketoiminnan edellytykset
 • tuki ei saa vääristää kilpailutilannetta markkina-alueella
 • starttirahan hakeminen on mahdollista myös sivutoimisen yrittäjyyden muuttuessa päätoimiseksi
 • myös suoraan palkkatyöstä yrittäjäksi ryhtyvä voi saada starttirahaa

Lisätietoja löydät Pohjois-Savon TE-palveluista.

Kuinka nopeasti pääsee yritysneuvontaan?

Yleensä pääset neuvontaamme kahden viikon sisällä.

Kuinka kauan varaan aikaa yritysneuvontaa varten?

Ensimmäiselle neuvontakäynnillä varaamme sinulle aikaa 2-3 tuntia, varaathan sinäkin sen ajan itsellesi. Mikäli tulet autolla, niin suosittelemme toriparkin käyttöä, niin maksat paikoituksesta vain tarvitsemasi ajan eikä sinun tarvitse huolehtia parkkiajan loppumisesta kesken kaiken.

Miksi kannattaa käydä yritysneuvonnassa?

Yritysneuvoja auttaa sinua kehittämään liikeideaasi kannattavaksi liiketoiminnaksi. Asiantuntijaverkostomme on myös sinun käytettävissäsi tarvittaessa.

Mitä yritysneuvonta maksaa?

Kuopion seudun Uusyrityskeskuksen yritysneuvonta on aina toiminta-alueemme (Kuopio, Siilinjärvi, Lapinlahti ja Rautavaara) asiakkaalle maksutonta.

Miten nopeasti saan yrityksen perustettua?

Nopeimmillaan yrityksen voi teknisesti perustaa muutamassa viikossa. Toiminimen saat jopa samana päivänä. Tärkeintä on kuitenkin suunnitella  liiketoiminta  huolellisesti, sillä kannattava yritystoiminta on pitkäjänteistä toimintaa ja valmisteluun voi harvoin käyttää liikaa aikaa. Mikäli tarvitset ulkopuolista rahoitusta, sen hankkiminen vie helposti aikaa useita viikkoja.

Mitä minulla pitää olla valmiina kun tulen yritysneuvontaan?

Tiedät mitä olet tekemässä ja ketkä ovat asiakkaasi? Jos sinulla on alustava liiketoimintasuunnitelma, niin se voi nopeuttaa ja helpottaa asioiden etenemistä.

Voinko saada rahoitusta liiketoiminnalle jos minulla on luottotiedoissa merkintä?

Voit, mutta vaikeaa se voi olla. Rahoittajat tekevät omat päätöksensä luotonannossa. Rahoittaja tarkistaa aina luottotietosi.

Kuinka paljon tarvitsen omaa rahoitusta?

Oman rahoituksen tarve arvioidaan tapauskohtaisesti. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että alle 100 000 euron rahoituksessa alle 10 prosentin osuus voi riittää, mutta yli 100 000 euron rahoituksessa oman rahoituksen osuus voi olla 20-30 prosenttia. Olennaista on aina selvittää liikeidean elinkelpoisuus rahoittajan näkökulmasta.

Mistä löydän myynnissä olevia yrityksiä?

Kuopion seudun alueella myynnissä olevat yritykset löydät Pohjois-Savon Yrityspörssistä https://www.yritysporssi.fi/

Mitä on yhdenkertainen ja kahdenkertainen kirjanpito?

Yhdenkertainen kirjanpito on maksuperusteinen sopii korkeintaan erittäinen pienimuotoiseen liiketoimintaan. Kahdenkertainen kirjanpito on suoriteperusteinen ja se on normaali päätoimisen yrityksen kirjanpidon muoto, johon suosittelemme aina tilitoimistopalveluiden käyttöä.

Voinko kirjanpidon tehdä itse?

Emme suosittele, jos sinulla ei ole kirjanpidon osaamista. Selvitä kirjanpidon vaatimukset kuitenkin kirjanpidon ammattilaiselta, jos päädyt tekemään kirjanpidon itse.

Kannattaako YEL maksuja maksaa minkä verran?

YEL maksuilla määrität oman sosiaaliturvan (mm. sairauspäiväraha, äitiyspäiväraha ja tapaturmapäiväraha) ja tulevan eläkkeesi tason. Ero palkansaajan Tyel-maksuun (v. 2018 25,3 %:a palkasta) on se, että yrittäjällä on mahdollisuus määrittää itse sosiaaliturvan taso. “Jos elät terveenä ja kuolet nuorena, niin minimi YEL-maksu riittää.”

Täytetäänkö Kuopion seudun Uusyrityskeskuksessa yrityksen perustamisasiakirjat ja lainahakemukset?

Yrityksen perustamisasiakirjat on hyvä tehdä mm. tilitoimistossa. Lainahakemukset asiakas tekee itse.

Onko yrittäjällä sosiaaliturvaa?

On, mutta se on yrittäjän järjestettävä itse. Suosittelemme riittävää YEL-tasoa, yrittäjän tapaturmavakuutusta ja SYT- tai AYT- kassaan kuulumista.

Jos yritystoiminta loppuu voinko saada työttömyyspäivärahaa ja millaista?

 • Jos kuulut SYT/ AYT, niin saat yrittäjäpäivärahaa 400 päivää maksamasi turvan tason mukaan, jos olet ollut kassan jäsen vähintään 15 kk  ja maksanut YEL-maksu vähintään 12 576 YEL-työtulon mukaan.
 • Jos ei kuulu edellä mainittuihin työttömyyskassoihin, saat vain peruspäivärahaa maksimissaan 400 päiväksi, silloinkin vain jos olet ollut kassan jäsen vähintään 15 kk  ja maksanut YEL-maksua vähintään 12 576 euron  YEL-vuosityötulon mukaan. Sen jälkeen on mahdollista saada harkinnanvaraista työmarkkinatukea.
 • Jos työssäoloehdot eivät täyty, niin silloin on mahdollisuus saada harkinnanvaraista työmarkkinatukea.