Pinnalla nyt

  • Vuoden Uusyritys turvaa maakunnan kärkialojen yritysten työvoiman saatavuutta. Lue lisää »
  • Koronavuosi sai yrittäjyydestä haaveilevat toimimaan. Lue lisää »

Yrityksen ostaminen

Toimivan yrityksen ostamiseen sisältyy aina riskejä, mutta se tarjoaa uudelle yrittäjälle yksinkertaisen tavan aloittaa. Yritystoiminnan voi käynnistää heti, koska asiakkaat ja liikevaihto ovat jo olemassa. Yrityksen ostajan on silti syytä muistaa, ettei markkinoita voi ostaa. Asiakassuhteet pitää jokaisen yrittäjän ansaita.

Kolme syytä ostaa toimiva yritys:

  1. Olemassa olevan yrityksen jatkaminen on riskittömämpää kuin uuden perustaminen.
  2. Saat valmiin asiakaskunnan, maineen ja toimintakonseptin.
  3. Pääset hyödyntämään ja kehittämään valmista yritystä.

Vaihtoehtoja toteutukselle ovat:

  1. Koko toimivan yrityksen ostaminen
  2. Yrityksen osan (yksi toiminto) ostaminen
  3. Pelkän liiketoiminnan ostaminen
  4. Liiketoiminnan osan ostaminen

Suomessa on paljon yrityksiä, joiden omistajat ovat halukkaita myymään yrityksensä. Pohjois-Savossa arvioidaan tulevan 2800 omistajanvaihdosta yrittäjien eläköityessä seuraavan 10 vuoden aikana. Osa yrityksistä on aktiivisesti myynnissä, mutta valtaosa jatkaa toimintaansa sopivaa ostajaa hiljaisesti hakien. Julkisesti Kuopion seudulla myytävänä olevia yrityksiä löytyy esimerkiksi Suomen Yrittäjien hakupalvelusta. Sopivan ostokohteen löytyessä voi ottaa myös yhteyttä omistajaan, vaikka yritys ei olisi julkisesti myynnissä.

Jos aiot käynnistää yrittäjyytesi ostamalla valmiin yrityksen tai liiketoiminnan (tai osan siitä), käytä asiantuntijoita apuna kaupan kohteen taloudellisen tilan ja kauppaan sisältyvien riskien arvioinnissa. Uusyrityskeskuksen asiantuntijaverkostosta löydät avuksesi yrityskaupan asiantuntijoita. Taloushallinnon ammattilaiset (tilitoimistot, tilintarkastajat, yrityskauppakonsultit) neuvovat, onko yrityksen toiminta kannattavaa ja onko kirjanpito ollut luotettavaa. Ennen kuin allekirjoitat kauppakirjat ja muut asiakirjat, kysy neuvoa myös lakiasiantuntijalta.

Pelkän liiketoiminnan ostaminen on yleensä turvallisempi vaihtoehto kuin koko yrityksen ostaminen, koska silloin yrityksen vanhat vastuut ja velat eivät siirry uudelle omistajalle.

Kuopionseudun Uusyrityskeskuksessa autamme ostajaa yrityksen oston suunnittelussa. Arvioimme mm. investoinnin kannattavuutta ja ohjaamme oikeille asiantuntijoille.